2011. február 23., szerda

Könydoboz tutorial:)

Nos, akkor a kérésetekre itt a készítés leírása:) Ha mindent rendesen írok le, akkor valami ilyesmi, vagy még szebb lesz a végeredményetek:)

- két darab 24*12 cm-es darabot a kartonból, ebből lesz a "könyv" magassága
- két darab 24*10 cm-es darabot a kartonból, ebből pedig a szélességet kapjuk.
Ezekből a kartonokból a dobozka mérete 11*13 cm-es lesz. Ha valaki más méretet szeretne, akkor a kívánt méretből 1 cm-t levonva kapja meg a vágandó kartonok szélességét, a hosszuk marad 24 cm..

A kartonokon 1 cm-enként húzzunk hajtásvonalakat:

majd a vonalakon harmonikaszerűen hajtsuk be a papírt:


A hajtásvonalakat tintázzuk mindkét oldalon:


majd fogjuk a nagyobbik darabot (eredetileg 12*24-es az én esetemben), és rakjuk le úgy, hogy oldalról nézve M formája legyen, de W (ez fontos!), majd a hajtásokba rakjunk egy-egy ragasztópöttyöt:


és a rövidebbik darab hajtogatott kartont (nálam ez volt a 10*24-es) óvatosan csúsztassuk bele:

Ugyanígy összeragasztjuk a másik két hajtogatott kartonunkat is. Amíg száradnak, addig levágunk egy 25*13 cm-es darabot a kartonból, majd hajtásvonalat húzunk 11 és 14 cm-nél. A hajtásvonalakat és a széleket tintázzuk:



A másik két harmonikás sarkot is ragasszuk össze ugyanúgy, mint az első ragasztásnál, és valami ilyesmit kapunk, ami már hasonlít egy könyv gerincére:

Amíg az új ragasztás is szárad, addig vágunk egy kb 20 cm-es szalagot, és a 25*13-as karton keskenyebbik oldalának közepére felragasztjuk:

majd erősítésnek vágunk két 12,8*10-8 cm-es kartondarabot, széleit tintázzuk, majd a borítónk belsejének a széleire felragasztjuk (ezzel legalább el is takarjuk a szalag rögzítését):
A dobozkánk közepére pedig vágunk két 12,8*2,8 cm-es kartont, tintázzuk, és a közepére egyet belülre, egyet kívülre felragasztunk. Most jöhetnek a mintás papírok: a borítóra vágunk 4 db 12,3*10,3 cm-es darabot, tintázzuk, és felragasztjuk kettőt-kettőt belülre és kívülre. Ha ezek a ragasztásaink készen vannak, jöhet az ekkorra megszáradt harmonikánk:) :

A tetejébe a ragaszások eltüntetésére felragasztunk egy szalagot, csipkét, vagy méretre vágott mintás papírt ízlés szerint:
és íme a dobozunk.

Jó munkát, és szeretném, ha megmutatnátok az elkészült remekműveket!!!

6 megjegyzés:

Sapimanó írta...

Tök jó, gondolkoztam már a leporellóra hajtogatott papíron, mert én hullámkartonból csináltam a könyv "lapjait" :)

kreatívhit írta...

Köszönöm.Ezt egyszer el kell készítenem.

nita írta...

Koszonjuk szepen a tutorialt :)

Viki írta...

Nagyon köszönöm! Ki fogom próbálni! :)

Unknown írta...

Hi az nagyon szupi, koszi a leirast
Ildiko

Szilvi írta...

Ez milyen jó, köszi!!