2011. április 18., hétfő

Első nap...

a munkában:)
Jó gyorsan eltelt, igaz, volt is dolgom bőven...
Aki esetleg még nem tudná, a Rayher scrapbookos "részlegére" kerülte, így ezentúl ott kereshettek:) Brigivel (Altaléna) találkoztam is futólag, de nem tudtam vele beszélgetni, mert épp folyt a "kiképzésem". Még egy darabig fog is tartani:P

2011. április 17., vasárnap

Egy félig kész album

 Egy darabig még nem is lesz teljesen kész, mert Gábornak készül, róla, és nem járult hozzá, hogy a fotóit mutogassam mindenfelé. Így a képek és a szöveg csak a tábor után kerül bele, amikor már nem fogja senki más látni, csak mi:) A cím is akkor kerül majd fel a domborított papírra, ezért ilyen félkész az album.
Alapnak 3 darab a4-es borítékot használtam, így van benne jó pár kihúzós oldal (természetesen:D) A mintás papírok mind BG Marjolaine 6*6-os papírjai, szám szerint 6 darabot használtam el:) A szalag még mindig Merikától (KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!), a miltonok Rayheresek, a gyöngytoll Opitectől való, a kenderzsinór meg már ki emlékszik, honnan való...:) A virágok egy részét a már ismertetett leírás alapján készítettem, a pecsétek Kreatúrától és Rayhertől, a ragasztópárna is Rayheres(vajon miért;D). A velúrporra sem emlékszem már, hol vettem, még nagyon az elején szereztem be...:)

És akkor az oldalak:
ez a borító, majd a domborított papírra kerül a cím:
 virágok és gyöngytoll közelről:

 jobb oldali zárórész belseje:
 első oldalpár:


 első kihúzható lap:

 második kihúzható lap:

 második oldalpár


 harmadik kihúzhatós oldal:

 harmadik oldalpár:


 negyedik oldalpár:


 utolsó kihúzós lap:

2011. április 12., kedd

Kihúzós kép készítése II.

Talán még emlékeztek erre a tutorialomra, megígértem, hogy lesz folytatása, most ide is ért :)

Az első részben azt mutattam meg, hogyan fűzzük egymásba a fotókat, a mostani leírásban pedig azt mutatom meg, hogyan tudjuk a szétszabdalt fotót visszaragasztani, hogy ne csússzon szét mozgatás közben, és hogyan rögzíthetjük az alaphoz az egészet úgy, hogy működőképes legyen. A leckét itt találjátok. Jó munkát!

2011. április 10., vasárnap

Majdnem "Prima" virág házilag

 Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy a rengeteg, gyönyörű virágotok közül pont olyan színű nem volt, mint amilyen kellett volna. Most erre hoztam egy újabb leírást:)

1. Először is vágunk ki virágformákat a scrapbook papírból:
majd a kivágott formákat vízzel megspricceljük:

 2. Ha már jól beszívták a vizet, akkor a szirmokat egy kicsit meghosszabbítva bevágjuk a mintát, ha szükséges:
  
majd a virágot egy vastag filclapra rakjuk és egy toll kupakjával a szirmok szélét a hátoldalról megnyomogatjuk:
  

 így ezt az eredményt kapjuk:
 3. Most megfordítjuk, és a szirom virág közepe felé eső végére nyomjuk a tollat, a szirmot közben az ujjunkkal tartjuk:

 és ezt a virágot kapjuk, ami eléggé hasonló az eredeti Prima virághoz:)
 oldalról ilyen a virág száradás után:
 Többféle virágot is gyárthatunk ezzel a módszerrel, itt a szirom közepét domborítottam ki:
 majd a színéről a közepét egy kicsit benyomjuk:
 Itt pedig egy pici virág közepét nyomtam kifelé a hátulja felől domborító eszközzel:
 majd a közepét a színéről:
 Itt vannak a házi Prima virágaim:
Jó munkát!

2011. április 7., csütörtök

Lili 8. ATC-je

Most éppen Magenta vázlat alapján készítette a kisasszony, Gyuszi után.

Kihúzós kép készítése I.

 Csináltam egy kétrészes tutorialt a kihúzós kép készítéséről. Mivel tavaly a táborban több ember érdekelt, de nem tudtam megmutatni, hogyan kell elkészíteni, ezért most itt leírom:)

Elsőnek a fenti ábrát mentsétek el, innen letölthető, majd nyomtassátok ki a5 méretben. A két fotóm 10*15 cm-es. Érdemes a képeket úgy kiválasztani, hogy a lényeges rész a közepe felé legyen, mivel három széléből is el kell majd tüntetnünk jó nagy darabokat (fekvő képnél az alsó és felső részből 1-1,4; az oldalsóból pedig 2,5 centit kell majd eltakarnunk) Ezt a problémát PS CS5 -ben a legegyszerűbben a tartalomérzékeny méretezéssel tudjuk megoldani: a képet a kívánt méretre lekicsinyítjük, a széleket pedig tartalomérzékeny kitöltéssel módosítjuk, hogy ha véletlenül kilógna a takarás alól, akkor is legyen ott valami a képből. (Erre találtok leckéket a kreatúrán itt és itt.)

A kinyomtatott mintánkat a fotók hátuljára átrajzoljuk. Ügyeljünk, hogy a képek azonos irányba nézzenek, tehát amit majd kihúzunk, ugyanúgy legyen a teteje, mint a másiknak. Nekem a kép álló, és lefelé fogom kihúzni, ezért a két vágási mintám így néz ki:
 Ha fekvő képünk van, akkor értelemszerűen ugyanabba az irányba fordítsuk el 90 fokkal a sablonokat. Inkább nézzük meg többször is, mert ha már kivágtuk, akkor nem tudunk javítani rajta... (már jártam úgy:P)


Ha a vágással megvagyunk, akkor fordítsuk meg a fotókat, és szépen óvatosan csúsztassuk egymásba a kép szerint:

Kicsit életlen lett a fotóm, ahogy fél kézzel bénáztam a géppel, de azért látszik valamennyire: az első vágásba az alsó fotón becsúsztatjuk az első részét a másik fotónak, a második vágatba a második kis ferde részt ... stb.

 Itt már a két fotó minden kis csücske egymásba van csúsztatva, ha jól forgattuk a képeket és a sablonokat, akkor ezt az eredmény kapjuk:

Most  teljesen egymásba csúsztatjuk a két fotót, majd szépen megfordítjuk az egészet, és ceruzával bejelöljük azt a vonalat, ameddig a felső kép ér a másik képen (nem túl világos megfogalmazás, de a képen látszik, mire gondolok:)) :
 
 Mára elég ennyi, mert elég strapás idáig a készítés, A többi már egyszerűbb lesz, de pihenjünk rá egyet:)

Ha valami esetleg nem érthető, akkor írjatok nyugodtan:)

2011. április 1., péntek

30 év...

 ... akárhogy számolom is, harminc év... (Ihász Gábor)
van a két fotó között:) Egyszer már feldolgoztam, nagyon kezdő scrapperként, most egy kicsit fejlettebb kezdőként újra elővettem. A kép története annyi, hogy egész gyerekkoromban faggattam anyut, hol készült ez a kép, de sajnos, már nem emlékezett rá, a környezetből meg nem derült ki. Aztán ezelőtt három évvel elmentünk a Vidámparkba, és a dodzsem épülete előtt megláttam a KUTYÁT:) Gyorsan rátereltem e gyerekeket, és csináltam róluk egy hasonló képet, mint amilyen rólam is született. A kisebbik, enyhén X lábú gyerkőc vagyok én, nagyjából 3 évesen; az újabb képen pedig Lili 3 éves:)
Cewe aktuális heti kihívása ihletett meg, ahol a feladat most az, hogy valamelyik régi épületet, helyszínt keressük meg, fotózzuk le ugyanolyan beállításban, és illesszük a két képet egymásra. Nekem csak félig sikerült, mert a beállítás sajnos nem ugyanolyan, a régi képen jobbról, az újabbon balról látszik a kutya, ezért inkább kihúzósra készítettem el a képek egymásra pakolását. Az oldal Design Dollies 1,2,3 kihívására is készült egyben. Maradék papírokat használtam, valamelyik scraptalálkozón csereberéltem a virágosat, a másik az BB papír. A hátteret maszkolva pecsételgettem össze.

Részletfotók:
itt az öreg kép (persze nem az eredeti):

 itt a harminc évvel későbbi:

itt pedig egy pár virágom, meg papírgyűrésem: