2011. április 7., csütörtök

Kihúzós kép készítése I.

 Csináltam egy kétrészes tutorialt a kihúzós kép készítéséről. Mivel tavaly a táborban több ember érdekelt, de nem tudtam megmutatni, hogyan kell elkészíteni, ezért most itt leírom:)

Elsőnek a fenti ábrát mentsétek el, innen letölthető, majd nyomtassátok ki a5 méretben. A két fotóm 10*15 cm-es. Érdemes a képeket úgy kiválasztani, hogy a lényeges rész a közepe felé legyen, mivel három széléből is el kell majd tüntetnünk jó nagy darabokat (fekvő képnél az alsó és felső részből 1-1,4; az oldalsóból pedig 2,5 centit kell majd eltakarnunk) Ezt a problémát PS CS5 -ben a legegyszerűbben a tartalomérzékeny méretezéssel tudjuk megoldani: a képet a kívánt méretre lekicsinyítjük, a széleket pedig tartalomérzékeny kitöltéssel módosítjuk, hogy ha véletlenül kilógna a takarás alól, akkor is legyen ott valami a képből. (Erre találtok leckéket a kreatúrán itt és itt.)

A kinyomtatott mintánkat a fotók hátuljára átrajzoljuk. Ügyeljünk, hogy a képek azonos irányba nézzenek, tehát amit majd kihúzunk, ugyanúgy legyen a teteje, mint a másiknak. Nekem a kép álló, és lefelé fogom kihúzni, ezért a két vágási mintám így néz ki:
 Ha fekvő képünk van, akkor értelemszerűen ugyanabba az irányba fordítsuk el 90 fokkal a sablonokat. Inkább nézzük meg többször is, mert ha már kivágtuk, akkor nem tudunk javítani rajta... (már jártam úgy:P)


Ha a vágással megvagyunk, akkor fordítsuk meg a fotókat, és szépen óvatosan csúsztassuk egymásba a kép szerint:

Kicsit életlen lett a fotóm, ahogy fél kézzel bénáztam a géppel, de azért látszik valamennyire: az első vágásba az alsó fotón becsúsztatjuk az első részét a másik fotónak, a második vágatba a második kis ferde részt ... stb.

 Itt már a két fotó minden kis csücske egymásba van csúsztatva, ha jól forgattuk a képeket és a sablonokat, akkor ezt az eredmény kapjuk:

Most  teljesen egymásba csúsztatjuk a két fotót, majd szépen megfordítjuk az egészet, és ceruzával bejelöljük azt a vonalat, ameddig a felső kép ér a másik képen (nem túl világos megfogalmazás, de a képen látszik, mire gondolok:)) :
 
 Mára elég ennyi, mert elég strapás idáig a készítés, A többi már egyszerűbb lesz, de pihenjünk rá egyet:)

Ha valami esetleg nem érthető, akkor írjatok nyugodtan:)

3 megjegyzés:

CBH írta...

Thank you so much for this post. I want to let you know that I posted a link to your blog in CBH Digital Scrapbooking Freebies, under the Page 5 post on Apr. 07, 2011. Thanks again.

Szilvi írta...

De jó, hogy ezt felraktad, még megvan a fotósorozat, amit erről készítettem anno, de így még szemléletesebb!

Unknown írta...

Hu az nagyon szupi, koszi. Tuti, hogy kiprobalom.
puszi
Ildiko